Informujemy, że Państwa dane osobowe są przetwarzane przez Fundację Instytut na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris z siedzibą w Warszawie przy ul. Górnośląskiej 20/6, kod pocztowy 00-484 (administrator danych) w celu informowania o realizacji działań statutowych, w tym do informowania o organizowanych akcjach społecznych. Podanie danych jest dobrowolne. Informujemy, że przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych i możliwości ich poprawiania.

Ordo Iuris przedstawia ONZ stanowisko w obronie życia

Data publikacji: 11.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

6 października br. Instytut Ordo Iuris wsparty przez 17 organizacji pro-life z Kanady i Polski złożył Komitetowi Praw Człowieka ONZ stanowisko w sprawie projektowanego komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Opinia publiczna w Polsce była już informowana o inicjatywie Komitetu Praw Człowieka ONZ, który przedłożył projekt komentarza poważnie zniekształcającego treść gwarancji prawa do życia, zawartych w art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Celem przedstawionego projektu komentarza było wywarcie nacisku na strony tej umowy, by w imię prawa do życia legalizowały aborcję, wspomagane samobójstwo oraz eutanazję. Sprzeciw wobec takiej interpretacji podniosły nie tylko organizacje pozarządowe z całego świata, ale również Rząd Polski.

Ordo Iuris w przedłożonym dokumencie zwraca uwagę, że projekt interpretacji narzuca postanowienia sprzeczne z istniejącym prawem międzynarodowym oraz z wolą Państw-Stron Paktu, która znalazła wyraz w jego treści. Ordo Iuris wyraźnie podkreśla, że Komitet Praw Człowieka ONZ nie ma kompetencji do przyjęcia tak sformułowanego komentarza, ponieważ żaden przepis prawa międzynarodowego nie upoważnia go do zmiany ani uzupełniania przepisów Paktu o nieznane prawu międzynarodowemu i nie będące przedmiotem międzynarodowego konsensusu prawa podmiotowe takie jak „prawo do aborcji” czy „prawo do godnej śmierci” rozumiane jako „prawo do eutanazji”.

Instytut Ordo Iuris wskazał jednocześnie na statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazując, że kraje zakazujące lub znacznie ograniczające dostęp do aborcji w latach 1990 – 2015 mogły się poszczycić znacznie niższym poziomem śmiertelności okołoporodowej matek niż kraje, w których aborcja jest szeroko praktykowana. Istnienie tej korelacji wskazuje, że kraje, które lepiej chronią życie dziecka w prenatalnej fazie rozwoju zapewniają również lepszą opiekę nad życiem i zdrowiem matek.

Do stanowiska Ordo Iuris dołączyła się organizacja Life Canada oraz 16 organizacji kobiecych, oraz zrzeszających obrońców życia i rodziny (Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny, Fundacja Donum Vitae, Fundacja Konfederacja Kobiet RP, Fundacja Małych Stópek, Fundacja Mamy i Taty, Fundacja MaterCare Polska, Fundacja „Nazaret”, Fundacja Pro – Prawo do życia, Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia, Fundacja Twórczych Kobiet, Fundacja Życie, Instytut Ordo Caritatis, Stowarzyszenie Rodzice Chronią Dzieci, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Legnickiej, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza, Stowarzyszenie Zdrowa Rodzina).

Jednocześnie, wsparcie dla stanowiska Ordo Iuris wyraziło ponad 16 tysięcy obywateli, którzy wyrazili swój sprzeciw wobec zamiaru deformowania prawa międzynarodowego przez Komitet Praw Człowieka. Podobne petycje podpisywane organizowały również inne organizacje.

Obecnie Komitet Praw Człowieka ONZ analizuje nadesłane stanowiska i podejmie dalsze prace nad komentarzem podczas posiedzenia przewidzianego w dniach 27 października do 2 listopada br.

06.12.2017

Ordo Iuris zawiadamia prokuraturę o podawaniu przez proaborcyjny komitet „Ratujmy kobiety” fałszywych informacji na temat liczby zebranych podpisów

Instytut Ordo Iuris zawiadomił prokuraturę o podaniu przez Barbarę Nowacką w piśmie do marszałka Sejmu fałszywych informacji na temat liczby podpisów zebranych pod proaborcyjną inicjatywą ustawodawczą. Dostępne dane wskazują, że w rzeczywistości Komitet zebrał nie blisko 400 tys., ale jedynie nieco ponad 200 tys. podpisów. To oczywista manipulacja.

04.12.2017

Stanowisko Centrum Bioetyki Rady Naukowej Instytutu na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris ws. projektu ustawy zgłoszonego w ramach inicjatywy obywatelskiej „Zatrzymaj aborcję”

Jako przedstawiciele nauk medycznych, prawnych, społecznych oraz humanistycznych z zadowoleniem przyjmujemy złożenie w dniu wczorajszym w Sejmie podpisów pod obywatelskim projektem „Zatrzymaj aborcję”. Jest to wyrazem szerokiego poparcia polskiego społeczeństwa dla prawnej ochrony życia każdego człowieka, w tym dziecka znajdującego się na prenatalnym etapie rozwoju. Poparta przez 830 tys. obywateli inicjatywa ustawodawcza kolejny raz uświadamia, iż aborcyjne przepisy ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r.

Działalność Instytutu

01.12.2017

Piąte posiedzenie Rady Naukowej Centrum Bioetyki Instytutu na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris

Relacja z piątego posiedzenia Rady Naukowej Centrum Bioetyki Instytutu na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris

20.11.2017

Komisarz Praw Człowieka Rady Europy promuje aborcję oraz ideologię gender.

Podczas wizyty na Malcie Komisarz Praw Człowieka RE Nils Muižnieks wygłosił wiele kontrowersyjnych opinii wspierających lobby aborcyjne i antykoncepcyjne oraz postulaty radykalnej lewicy. Komisarz wzywał m.in. do zniesienia prawnej ochrony życia dzieci przed urodzeniem oraz zapewnienia „efektywnego” dostępu do pigułek wczesnoporonnych. Zachęcał też do „kwestionowania roli mężczyzn w sprawach rodzinnych”.