Informujemy, że Państwa dane osobowe są przetwarzane przez Fundację Instytut na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris z siedzibą w Warszawie przy ul. Górnośląskiej 20/6, kod pocztowy 00-484 (administrator danych) w celu informowania o realizacji działań statutowych, w tym do informowania o organizowanych akcjach społecznych. Podanie danych jest dobrowolne. Informujemy, że przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych i możliwości ich poprawiania.

Ordo Iuris przedstawia ONZ stanowisko w obronie życia

Data publikacji: 11.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

6 października br. Instytut Ordo Iuris wsparty przez 17 organizacji pro-life z Kanady i Polski złożył Komitetowi Praw Człowieka ONZ stanowisko w sprawie projektowanego komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Opinia publiczna w Polsce była już informowana o inicjatywie Komitetu Praw Człowieka ONZ, który przedłożył projekt komentarza poważnie zniekształcającego treść gwarancji prawa do życia, zawartych w art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Celem przedstawionego projektu komentarza było wywarcie nacisku na strony tej umowy, by w imię prawa do życia legalizowały aborcję, wspomagane samobójstwo oraz eutanazję. Sprzeciw wobec takiej interpretacji podniosły nie tylko organizacje pozarządowe z całego świata, ale również Rząd Polski.

Ordo Iuris w przedłożonym dokumencie zwraca uwagę, że projekt interpretacji narzuca postanowienia sprzeczne z istniejącym prawem międzynarodowym oraz z wolą Państw-Stron Paktu, która znalazła wyraz w jego treści. Ordo Iuris wyraźnie podkreśla, że Komitet Praw Człowieka ONZ nie ma kompetencji do przyjęcia tak sformułowanego komentarza, ponieważ żaden przepis prawa międzynarodowego nie upoważnia go do zmiany ani uzupełniania przepisów Paktu o nieznane prawu międzynarodowemu i nie będące przedmiotem międzynarodowego konsensusu prawa podmiotowe takie jak „prawo do aborcji” czy „prawo do godnej śmierci” rozumiane jako „prawo do eutanazji”.

Instytut Ordo Iuris wskazał jednocześnie na statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazując, że kraje zakazujące lub znacznie ograniczające dostęp do aborcji w latach 1990 – 2015 mogły się poszczycić znacznie niższym poziomem śmiertelności okołoporodowej matek niż kraje, w których aborcja jest szeroko praktykowana. Istnienie tej korelacji wskazuje, że kraje, które lepiej chronią życie dziecka w prenatalnej fazie rozwoju zapewniają również lepszą opiekę nad życiem i zdrowiem matek.

Do stanowiska Ordo Iuris dołączyła się organizacja Life Canada oraz 16 organizacji kobiecych, oraz zrzeszających obrońców życia i rodziny (Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny, Fundacja Donum Vitae, Fundacja Konfederacja Kobiet RP, Fundacja Małych Stópek, Fundacja Mamy i Taty, Fundacja MaterCare Polska, Fundacja „Nazaret”, Fundacja Pro – Prawo do życia, Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia, Fundacja Twórczych Kobiet, Fundacja Życie, Instytut Ordo Caritatis, Stowarzyszenie Rodzice Chronią Dzieci, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Legnickiej, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza, Stowarzyszenie Zdrowa Rodzina).

Jednocześnie, wsparcie dla stanowiska Ordo Iuris wyraziło ponad 16 tysięcy obywateli, którzy wyrazili swój sprzeciw wobec zamiaru deformowania prawa międzynarodowego przez Komitet Praw Człowieka. Podobne petycje podpisywane organizowały również inne organizacje.

Obecnie Komitet Praw Człowieka ONZ analizuje nadesłane stanowiska i podejmie dalsze prace nad komentarzem podczas posiedzenia przewidzianego w dniach 27 października do 2 listopada br.

Wolność Sumienia

12.10.2017

Rada Europy uznaje prześladowania chrześcijan za ludobójstwo i apeluje do ONZ o ustanowienie trybunału ad hoc ds. zbrodni ISIS

W dniu 12 października Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy przyjęło historyczną rezolucję w sprawie ścigania i karania zbrodni przeciw ludzkości oraz możliwego ludobójstwa popełnianego przez tzw. Państwo Islamskie (ISIS/Daesh).

03.10.2017

Czarne protesty: spontaniczny ruch czy efekt wielkiej inwestycji finansowej?

Rozpowszechniona narracja wokół tzw. czarnych protestów, które przetoczyły się przez Polskę rok temu, prezentuje je jako ruch oddolny i spontaniczny. Analiza powszechnie dostępnych w Internecie materiałów pokazuje jednak, że na rzekomo spontaniczne działania, organizacje feministyczne uzyskały gigantyczne środki z zagranicy, głównie od organizacji finansowanych przez George’a Sorosa. Analiza niektórych tylko danych dostępnych na oficjalnych stronach internetowych wskazuje, że na zablokowanie inicjatywy obywatelskiej „Stop Aborcji”, feministki otrzymały około miliona złotych[1]. W „czarne protesty” wbrew wiążącej je zasadzie bezstronności światopoglądowej aktywnie zaangażowała się też część polskich uczelni publicznych.

Ordo Iuris do ONZ: aborcja nie chroni życia ale je niszczy!

Komitet Praw Człowieka ONZ zamierza wykorzystać międzynarodowe gwarancje prawa do życia do stworzenia „pseudo-prawa” do aborcji i eutanazji. W przedstawionym projekcie nowego Komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych odbiera się najmłodszym dzieciom ochronę prawną, a państwa zmusza się do legalizacji eutanazji. Instytut Ordo Iuris w uruchomionej petycji wzywa obywateli do obrony ludzkiej godności przed działaniami lewicowych aktywistów, którzy skolonizowali struktury ONZ.
Wolność Sumienia

26.09.2017

Rada Bezpieczeństwa ONZ jednomyślnie za zbadaniem zbrodni wobec chrześcijan

W dniu 21 września Rada Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych jednomyślnie przyjęła rezolucję, która potępia zbrodnie "Państwa Islamskiego" (ISIS) popełniane wobec mniejszości religijnych w Iraku. Rezolucja przewiduje utworzenie specjalnego Zespołu Śledczego, którego zadaniem będzie wsparcie irackiego rządu w zbieraniu dowodów islamskich przestępstw.