Informujemy, że Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane przez Fundację Instytut na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris z siedzibą w Warszawie przy ul. Górnośląskiej 20/6, kod pocztowy 00-484 (administrator danych) w ramach utrzymywania stałego kontaktu z naszą Fundacją w związku z jej celami statutowymi, w szczególności poprzez informowanie o organizowanych akcjach społecznych. Podstawę prawną przetwarzania danych osobowych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

W razie jakichkolwiek żądań, pytań lub wątpliwości co do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych prosimy o kontakt z wyznaczonym przez nas Inspektorem Ochrony Danych pisząc na adres siedziby Fundacji: ul. Górnośląska 20/6, 00-484 Warszawa, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub na adres poczty elektronicznej iod@ordoiuris.pl

Ordo Iuris przedstawia ONZ stanowisko w obronie życia

Data publikacji: 11.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

6 października br. Instytut Ordo Iuris wsparty przez 17 organizacji pro-life z Kanady i Polski złożył Komitetowi Praw Człowieka ONZ stanowisko w sprawie projektowanego komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Opinia publiczna w Polsce była już informowana o inicjatywie Komitetu Praw Człowieka ONZ, który przedłożył projekt komentarza poważnie zniekształcającego treść gwarancji prawa do życia, zawartych w art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Celem przedstawionego projektu komentarza było wywarcie nacisku na strony tej umowy, by w imię prawa do życia legalizowały aborcję, wspomagane samobójstwo oraz eutanazję. Sprzeciw wobec takiej interpretacji podniosły nie tylko organizacje pozarządowe z całego świata, ale również Rząd Polski.

Ordo Iuris w przedłożonym dokumencie zwraca uwagę, że projekt interpretacji narzuca postanowienia sprzeczne z istniejącym prawem międzynarodowym oraz z wolą Państw-Stron Paktu, która znalazła wyraz w jego treści. Ordo Iuris wyraźnie podkreśla, że Komitet Praw Człowieka ONZ nie ma kompetencji do przyjęcia tak sformułowanego komentarza, ponieważ żaden przepis prawa międzynarodowego nie upoważnia go do zmiany ani uzupełniania przepisów Paktu o nieznane prawu międzynarodowemu i nie będące przedmiotem międzynarodowego konsensusu prawa podmiotowe takie jak „prawo do aborcji” czy „prawo do godnej śmierci” rozumiane jako „prawo do eutanazji”.

Instytut Ordo Iuris wskazał jednocześnie na statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazując, że kraje zakazujące lub znacznie ograniczające dostęp do aborcji w latach 1990 – 2015 mogły się poszczycić znacznie niższym poziomem śmiertelności okołoporodowej matek niż kraje, w których aborcja jest szeroko praktykowana. Istnienie tej korelacji wskazuje, że kraje, które lepiej chronią życie dziecka w prenatalnej fazie rozwoju zapewniają również lepszą opiekę nad życiem i zdrowiem matek.

Do stanowiska Ordo Iuris dołączyła się organizacja Life Canada oraz 16 organizacji kobiecych, oraz zrzeszających obrońców życia i rodziny (Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny, Fundacja Donum Vitae, Fundacja Konfederacja Kobiet RP, Fundacja Małych Stópek, Fundacja Mamy i Taty, Fundacja MaterCare Polska, Fundacja „Nazaret”, Fundacja Pro – Prawo do życia, Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia, Fundacja Twórczych Kobiet, Fundacja Życie, Instytut Ordo Caritatis, Stowarzyszenie Rodzice Chronią Dzieci, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Legnickiej, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza, Stowarzyszenie Zdrowa Rodzina).

Jednocześnie, wsparcie dla stanowiska Ordo Iuris wyraziło ponad 16 tysięcy obywateli, którzy wyrazili swój sprzeciw wobec zamiaru deformowania prawa międzynarodowego przez Komitet Praw Człowieka. Podobne petycje podpisywane organizowały również inne organizacje.

Obecnie Komitet Praw Człowieka ONZ analizuje nadesłane stanowiska i podejmie dalsze prace nad komentarzem podczas posiedzenia przewidzianego w dniach 27 października do 2 listopada br.

07.12.2018

Sąd Okręgowy w Krakowie: Zwolennicy aborcji bezzasadnie obciążają wymiar sprawiedliwości

Sąd Okręgowy w Krakowie odmówił wszczęcia postępowania o wykroczenie przeciwko działaczce pro-life, która podczas pikiety prezentowała fotografie dzieci zabitych w wyniku aborcji. Uznał  ponadto, że praktyka polegająca na zgłaszaniu i domaganiu się prowadzenia postępowań w takiej sytuacji jest bezzasadnym obciążaniem wymiaru sprawiedliwości. Pomocy prawnej udzielili wolontariuszce prawnicy Instytutu Ordo Iuris.

Konferencja naukowa na temat praw człowieka – 10 grudnia

Konferencja naukowa „Prawne implikacje godności człowieka: w 70. rocznicę uchwalenia Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka” – 10 grudnia, godz. 14, ul. Nowy Świat 72 (Pałac Staszica)

03.12.2018

„Tylko tych dzieci tak żal” – rozmowa z abp. Andrzejem Dzięgą

W ostatnich tygodniach Instytut Ordo Iuris obchodził pięciolecie swojego istnienia. Z tej okazji wydana została publikacja zawierająca wywiady z beneficjentami, współpracownikami i przyjaciółmi Instytutu. Wywiadem otwierającym publikację jest zapis rozmowy z abp Andrzejem Dzięgą. Metropolita szczecińsko-kamieński zabrał w nim głos na temat ochrony ludzkiego życia i rodziny.

20.11.2018

Prawda o aborcji wygrała przed sądem. Sprawa obrońcy życia umorzona

Kolejny sukces prawników z Centrum Interwencji Procesowej Ordo Iuris. Sprawa przeciwko reprezentowanemu przez nich działaczowi pro-life została umorzona przez Sąd Rejonowy w Lublinie. Wolontariusz Fundacji Pro-prawo do życia prezentował banery przedstawiające skutki aborcji.