W razie jakichkolwiek żądań, pytań lub wątpliwości co do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych prosimy o kontakt z wyznaczonym przez nas Inspektorem Ochrony Danych pisząc na adres siedziby Fundacji: ul. Zielna 39, 00-108 Warszawa, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub na adres poczty elektronicznej [email protected]

Ordo Iuris przedstawia ONZ stanowisko w obronie życia

Data publikacji: 11.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

6 października br. Instytut Ordo Iuris wsparty przez 17 organizacji pro-life z Kanady i Polski złożył Komitetowi Praw Człowieka ONZ stanowisko w sprawie projektowanego komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Opinia publiczna w Polsce była już informowana o inicjatywie Komitetu Praw Człowieka ONZ, który przedłożył projekt komentarza poważnie zniekształcającego treść gwarancji prawa do życia, zawartych w art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Celem przedstawionego projektu komentarza było wywarcie nacisku na strony tej umowy, by w imię prawa do życia legalizowały aborcję, wspomagane samobójstwo oraz eutanazję. Sprzeciw wobec takiej interpretacji podniosły nie tylko organizacje pozarządowe z całego świata, ale również Rząd Polski.

Ordo Iuris w przedłożonym dokumencie zwraca uwagę, że projekt interpretacji narzuca postanowienia sprzeczne z istniejącym prawem międzynarodowym oraz z wolą Państw-Stron Paktu, która znalazła wyraz w jego treści. Ordo Iuris wyraźnie podkreśla, że Komitet Praw Człowieka ONZ nie ma kompetencji do przyjęcia tak sformułowanego komentarza, ponieważ żaden przepis prawa międzynarodowego nie upoważnia go do zmiany ani uzupełniania przepisów Paktu o nieznane prawu międzynarodowemu i nie będące przedmiotem międzynarodowego konsensusu prawa podmiotowe takie jak „prawo do aborcji” czy „prawo do godnej śmierci” rozumiane jako „prawo do eutanazji”.

Instytut Ordo Iuris wskazał jednocześnie na statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazując, że kraje zakazujące lub znacznie ograniczające dostęp do aborcji w latach 1990 – 2015 mogły się poszczycić znacznie niższym poziomem śmiertelności okołoporodowej matek niż kraje, w których aborcja jest szeroko praktykowana. Istnienie tej korelacji wskazuje, że kraje, które lepiej chronią życie dziecka w prenatalnej fazie rozwoju zapewniają również lepszą opiekę nad życiem i zdrowiem matek.

Do stanowiska Ordo Iuris dołączyła się organizacja Life Canada oraz 16 organizacji kobiecych, oraz zrzeszających obrońców życia i rodziny (Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny, Fundacja Donum Vitae, Fundacja Konfederacja Kobiet RP, Fundacja Małych Stópek, Fundacja Mamy i Taty, Fundacja MaterCare Polska, Fundacja „Nazaret”, Fundacja Pro – Prawo do życia, Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia, Fundacja Twórczych Kobiet, Fundacja Życie, Instytut Ordo Caritatis, Stowarzyszenie Rodzice Chronią Dzieci, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Legnickiej, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza, Stowarzyszenie Zdrowa Rodzina).

Jednocześnie, wsparcie dla stanowiska Ordo Iuris wyraziło ponad 16 tysięcy obywateli, którzy wyrazili swój sprzeciw wobec zamiaru deformowania prawa międzynarodowego przez Komitet Praw Człowieka. Podobne petycje podpisywane organizowały również inne organizacje.

Obecnie Komitet Praw Człowieka ONZ analizuje nadesłane stanowiska i podejmie dalsze prace nad komentarzem podczas posiedzenia przewidzianego w dniach 27 października do 2 listopada br.

18.04.2024

Każdy z nas zapłaci za sprzedaż silnych środków hormonalnych dzieciom.  Opinia Ordo Iuris dot. projektu rozporządzenia o tabletkach „dzień po”

· Zakończyły się konsultacje publiczne projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia, który zakłada umożliwienie sprzedaży tzw. tabletek „dzień po” osobom od 15 roku życia.​​​​​​

12.04.2024

Sejm zignorował Konstytucję i przyjął w pierwszym czytaniu 4 projekty aborcyjne do dalszych prac

W dniu 12 kwietnia 2024 r. (piątek) miały miejsce głosowania nad czterema proaborcyjnymi poselskimi projektami ustaw. Choć wszystkie bez wyjątku są rażąco niezgodne z Konstytucją, żaden z nich nie został odrzucony w pierwszym czytaniu. Przyczynili się do tego nie tylko posłowie koalicji rządzącej, ale niestety również niektórzy politycy opozycji, którzy głosowali przeciwko odrzuceniu niektórych projektów lub wstrzymywali się od głosu.

12.04.2024

Parlament Europejski naciska na Polskę i wzywa do wpisania aborcji do Karty Praw Podstawowych

· Parlament Europejski przyjął rezolucję, w której wzywa do wpisania tzw. prawa do aborcji do Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej.

11.04.2024

Apel o odrzucenie proaborcyjnych projektów – konferencja prasowa środowisk prolife

· W Sejmie trwa pierwsze czytanie projektów ustaw mających zwiększyć prawną możliwość wykonywania aborcji.

· W związku z tym, środowiska prolife organizują szereg wydarzeń wzywających do ochrony ludzkiego życia.

· Przed Sejmem miała miejsce konferencja prasowa na ten temat, w której uczestniczyli działacze społeczni oraz przedstawiciele nauk prawnych i medycznych.