Ordo Iuris przedstawia ONZ stanowisko w obronie życia

Data publikacji: 11.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

6 października br. Instytut Ordo Iuris wsparty przez 17 organizacji pro-life z Kanady i Polski złożył Komitetowi Praw Człowieka ONZ stanowisko w sprawie projektowanego komentarza do art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Opinia publiczna w Polsce była już informowana o inicjatywie Komitetu Praw Człowieka ONZ, który przedłożył projekt komentarza poważnie zniekształcającego treść gwarancji prawa do życia, zawartych w art. 6 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Celem przedstawionego projektu komentarza było wywarcie nacisku na strony tej umowy, by w imię prawa do życia legalizowały aborcję, wspomagane samobójstwo oraz eutanazję. Sprzeciw wobec takiej interpretacji podniosły nie tylko organizacje pozarządowe z całego świata, ale również Rząd Polski.

Ordo Iuris w przedłożonym dokumencie zwraca uwagę, że projekt interpretacji narzuca postanowienia sprzeczne z istniejącym prawem międzynarodowym oraz z wolą Państw-Stron Paktu, która znalazła wyraz w jego treści. Ordo Iuris wyraźnie podkreśla, że Komitet Praw Człowieka ONZ nie ma kompetencji do przyjęcia tak sformułowanego komentarza, ponieważ żaden przepis prawa międzynarodowego nie upoważnia go do zmiany ani uzupełniania przepisów Paktu o nieznane prawu międzynarodowemu i nie będące przedmiotem międzynarodowego konsensusu prawa podmiotowe takie jak „prawo do aborcji” czy „prawo do godnej śmierci” rozumiane jako „prawo do eutanazji”.

Instytut Ordo Iuris wskazał jednocześnie na statystyki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazując, że kraje zakazujące lub znacznie ograniczające dostęp do aborcji w latach 1990 – 2015 mogły się poszczycić znacznie niższym poziomem śmiertelności okołoporodowej matek niż kraje, w których aborcja jest szeroko praktykowana. Istnienie tej korelacji wskazuje, że kraje, które lepiej chronią życie dziecka w prenatalnej fazie rozwoju zapewniają również lepszą opiekę nad życiem i zdrowiem matek.

Do stanowiska Ordo Iuris dołączyła się organizacja Life Canada oraz 16 organizacji kobiecych, oraz zrzeszających obrońców życia i rodziny (Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny, Fundacja Donum Vitae, Fundacja Konfederacja Kobiet RP, Fundacja Małych Stópek, Fundacja Mamy i Taty, Fundacja MaterCare Polska, Fundacja „Nazaret”, Fundacja Pro – Prawo do życia, Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia, Fundacja Twórczych Kobiet, Fundacja Życie, Instytut Ordo Caritatis, Stowarzyszenie Rodzice Chronią Dzieci, Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Legnickiej, Stowarzyszenie Rodzin Wielodzietnych Warszawy i Mazowsza, Stowarzyszenie Zdrowa Rodzina).

Jednocześnie, wsparcie dla stanowiska Ordo Iuris wyraziło ponad 16 tysięcy obywateli, którzy wyrazili swój sprzeciw wobec zamiaru deformowania prawa międzynarodowego przez Komitet Praw Człowieka. Podobne petycje podpisywane organizowały również inne organizacje.

Obecnie Komitet Praw Człowieka ONZ analizuje nadesłane stanowiska i podejmie dalsze prace nad komentarzem podczas posiedzenia przewidzianego w dniach 27 października do 2 listopada br.

12.07.2019

Francja przeciw życiu – Ordo Iuris o sprawie śmierci Vincenta Lamberta

W czwartek po dziewięciu dniach od zaprzestaniu nawadniania i odżywiania zmarł Vincent Lambert 42 - letni Francuz od 2008 roku przebywał w szpitalu. Rodzicie przez wiele lat podejmowali próby walki o jego życie przed sądami-interwencje w tej sprawie podjął Komitet Osób Niepełnosprawnych ONZ. Mężczyzna, reagował na bodźce, odbierał sygnały z zewnątrz, samodzielnie oddychał. Stanowisko w sprawie śmierci Vincenta Lamberta zabrało centrum Bioetyki Ordo Iuris. PRZECZYTAJ KOMENTARZ Rodzice Vincenta Lamberta od 4 lat bezskutecznie walczyli o jego życie przed francuskimi sądami i Europejskim Trybunałem Praw Człowieka, który mimo licznych apelacji, odmówił wstrzymania biernej eutanazji mężczyzny. Trybunał orzekł, że ewentualne wstrzymanie odżywiania i nawadniania pacjenta nie stanowiłoby naruszenia jego prawa do życia zagwarantowanego w art. 2 Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. Na wniosek rodziców interwencję w tej sprawie podjął Komitet Praw Osób Niepełnosprawnych ONZ. Wezwał on władze francuskie do wznowienia odżywiania i nawadniania mężczyzny do czasu rozpatrzenia przez niego sprawy Lamberta. Decyzję komitetu potwierdził Sąd Apelacyjny w Paryżu. Orzeczenie to zostało zaskarżone przez Ministra Zdrowia do paryskiego Sądu Kasacyjnego, który podjął decyzję o zaprzestaniu odżywiania i nawadnianie Vincenta Lamberta. Mężczyzna trafił do szpitala po wypadku na motocyklu, wskutek którego doznał poważnego urazu głowy. Rodzice podejmowali próby jego rehabilitacji, Lambert samodzielnie oddychał, odczuwał ból, był świadom swojego otoczenia, ale nie mógł się z nim komunikować. Pacjent oddychał samodzielnie, nie korzystał z aparatury sztucznie podtrzymującej jego życie. Zachowana była u niego aktywność neurologiczna, był karmiony oraz pojony w ramach standardowych działań medycznych podejmowanych wobec niesamodzielnych pacjentów. „Odstąpienie od podawania płynów i pokarmów Lambertowi przez personel medyczny nie było w żaden sposób uzasadnione z perspektywy oceny medycznej oraz etycznej. Medycyna i lekarze powinni ratować i chronić ludzkie życie a nie je odbierać” – skomentował dr Błażej Kmieciak, Dyrektor Centrum Bioetyki Ordo Iuris.

26.06.2019

USA - trwa walka o życie dzieci nienarodzonych

W Stanach Zjednoczonych zaognia się walka o prawa nienarodzonych dzieci. Niektóre stany poszerzają zakres ochrony życia poczętego, inne go ograniczają, pozwalając na uśmiercenie dziecka nawet do końca trwania ciąży. Regulacje zwiększające ochronę życia poczętego wprowadziły ostatnio m.in. Luizjana i Missouri.

22.05.2019

Parlament Europejski po stronie ruchu LGBT i organizacji proaborcyjnych – podsumowanie ostatniej kadencji

Zbliżające się wybory do Parlamentu Europejskiego są okazją do podsumowania najważniejszych działań europosłów w ostatniej kadencji. Instytut Ordo Iuris przygotował zestawienie wyników głosowań dotyczących ochrony życia od poczęcia, tożsamości małżeństwa czy prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami.

21.05.2019

Pomówiony przez feministki działacz pro-life uniewinniony

Sąd Okręgowy w Warszawie uniewinnił Marka Sz., wolontariusza Fundacji PRO-Prawo do życia. Mężczyzna był oskarżony o rzekomą kradzież telefonu komórkowego jednej z feministek w trakcie ujęcia jej na gorącym uczynku usuwania banerów antyaborcyjnych.