Stanowisko Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej "Tak dla rodziny, nie dla gender" w sprawie nieprawdziwych informacji na temat inicjatywy

Data publikacji: 24.07.2020

Ordo Iuris

Niektóre media, w tym „Gazeta Wyborcza", podały nieprawdziwe informacje na temat treści obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej „Tak dla rodziny, nie dla gender”. Jej celem jest wypowiedzenie przez Polskę ideologicznej Konwencji stambulskiej. Organizacje zrzeszone w Komitecie Inicjatywy Ustawodawczej wydały stanowisko na ten temat.

PRZECZYTAJ STANOWISKO - LINK

STRONA INICJATYWY - LINK

Chrześcijański Kongres Społeczny, Instytut Ordo Iuris i inne organizacje chroniące rodzinę podkreślają, że przedmiotem krytyki Konwencji stambulskiej nie jest jej oficjalny tytuł, odnoszący się do walki z przemocą, ale kontrowersyjna treść dokumentu.

„Ataki na środowiska opowiadające się za wypowiedzeniem konwencji, które polegają na przypisywaniu im wbrew wszelkim faktom «poparcia dla legalizacji przemocy» nie tylko niszczą debatę publiczną w naszym kraju, ale same w sobie stanowią przejaw odczłowieczania i przemocy" - napisano w stanowisku.

Komitet dodaje także, iż "rozpowszechnianie oczywiście nieprawdziwych i zniesławiających informacji na temat treści inicjatywy obywatelskiej spotka się z reakcją prawną".

Inicjatorzy stanowiska zaznaczają, że w konwencji w błędny sposób określono przyczyny przemocy.

„Autorzy konwencji zignorowali wszystkie główne źródła przemocy określone w badaniach Światowej Organizacji Zdrowia: uzależnienia, rozpad więzi rodzinnych i seksualizację wizerunku kobiet oraz dziewcząt w mediach" - podkreślono.

Komitet przypomina, że Konwencja obliguje państwa, by „wykorzeniały tradycje i zwyczaje” oparte na tradycyjnych rolach społecznych kobiet i mężczyzn. Podkreśla także, iż tego typu podejście prowadzi do wzrostu przemocy.

„Według badań Europejskiej Agencji Praw Podstawowych i OECD najwyższe wskaźniki przemocy wobec kobiet notują te państwa, w których od lat funkcjonuje przyjęta w konwencji strategia" - napisano.

Autorzy stanowiska wyjaśniają, ponadto, że w Polsce funkcjonują już skuteczne metody przeciwdziałania przemocy.

„Przykładem jest wprowadzona kilka miesięcy temu możliwość usunięcia sprawcy przemocy z mieszkania bez konieczności wszczynania postępowania karnego. Przyjęcie i wypowiedzenie konwencji nie ma żadnego związku z obowiązywaniem tych przepisów" - stwierdza Komitet.

Organizacje prorodzinne proponują również alternatywę dla Konwencji stambulskiej.

„Wypowiedzeniu Konwencji stambulskiej powinno towarzyszyć rozpoczęcie prac nad nową Konwencją o prawach rodziny. Powinna ona powtórzyć antyprzemocowe postanowienia Konwencji stambulskiej, a rozwiązania uderzające w rodzinę zastąpić normami, które ją wzmacniają" - podkreślają autorzy stanowiska.

03.08.2020

Kłamliwy artykuł „Newsweeka”. Ordo Iuris występuje z wnioskiem o sprostowanie

Z uwagi na nierzetelny materiał tygodnika „Newsweek”, prawnicy Instytutu Ordo Iuris występują do redakcji z wnioskiem o sprostowanie. W czasopiśmie znalazł się także tekst zawierający kłamstwa na temat Fundacji. Podano tam nieprawdzie informacje m.in. na temat Samorządowej Karty Praw Rodzin. W razie braku reakcji, Instytut złoży pozew o sprostowanie materiału prasowego. Ordo Iuris rozważa też podjęcie dalszych kroków prawnych, w tym pozwu o ochronę dóbr osobistych.

03.08.2020

Oferta pracy - Starszy specjalista ds. logistyki i administracji

Starszy specjalista ds. logistyki i administracji

(Biuro Instytutu na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris)

02.08.2020

Oferta pracy - Prawnik w Centrum Prawa Międzynarodowego

PRAWNIK  -  CENTRUM PRAWA MIĘDZYNARODOWEGO

31.07.2020

WHO zaleca stosowanie środków poronnych i przekonuje do znoszenia obostrzeń utrudniających aborcję

Trwająca pandemia została wykorzystana przez Światową Organizację Zdrowia jako pretekst do promowania aborcji farmakologicznej. WHO opublikowała poszerzoną wersję wydanego w marcu przewodnika, w którym zaleca państwom utrzymanie kluczowych usług", pomimo ograniczeń nakładanych w związku z koronawirusem.