W razie jakichkolwiek żądań, pytań lub wątpliwości co do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych prosimy o kontakt z wyznaczonym przez nas Inspektorem Ochrony Danych pisząc na adres siedziby Fundacji: ul. Zielna 39, 00-108 Warszawa, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub na adres poczty elektronicznej [email protected]

Stanowisko Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej "Tak dla rodziny, nie dla gender" w sprawie nieprawdziwych informacji na temat inicjatywy

Data publikacji: 24.07.2020

Ordo Iuris

Niektóre media, w tym „Gazeta Wyborcza", podały nieprawdziwe informacje na temat treści obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej „Tak dla rodziny, nie dla gender”. Jej celem jest wypowiedzenie przez Polskę ideologicznej Konwencji stambulskiej. Organizacje zrzeszone w Komitecie Inicjatywy Ustawodawczej wydały stanowisko na ten temat.

PRZECZYTAJ STANOWISKO - LINK

STRONA INICJATYWY - LINK

Chrześcijański Kongres Społeczny, Instytut Ordo Iuris i inne organizacje chroniące rodzinę podkreślają, że przedmiotem krytyki Konwencji stambulskiej nie jest jej oficjalny tytuł, odnoszący się do walki z przemocą, ale kontrowersyjna treść dokumentu.

„Ataki na środowiska opowiadające się za wypowiedzeniem konwencji, które polegają na przypisywaniu im wbrew wszelkim faktom «poparcia dla legalizacji przemocy» nie tylko niszczą debatę publiczną w naszym kraju, ale same w sobie stanowią przejaw odczłowieczania i przemocy" - napisano w stanowisku.

Komitet dodaje także, iż "rozpowszechnianie oczywiście nieprawdziwych i zniesławiających informacji na temat treści inicjatywy obywatelskiej spotka się z reakcją prawną".

Inicjatorzy stanowiska zaznaczają, że w konwencji w błędny sposób określono przyczyny przemocy.

„Autorzy konwencji zignorowali wszystkie główne źródła przemocy określone w badaniach Światowej Organizacji Zdrowia: uzależnienia, rozpad więzi rodzinnych i seksualizację wizerunku kobiet oraz dziewcząt w mediach" - podkreślono.

Komitet przypomina, że Konwencja obliguje państwa, by „wykorzeniały tradycje i zwyczaje” oparte na tradycyjnych rolach społecznych kobiet i mężczyzn. Podkreśla także, iż tego typu podejście prowadzi do wzrostu przemocy.

„Według badań Europejskiej Agencji Praw Podstawowych i OECD najwyższe wskaźniki przemocy wobec kobiet notują te państwa, w których od lat funkcjonuje przyjęta w konwencji strategia" - napisano.

Autorzy stanowiska wyjaśniają, ponadto, że w Polsce funkcjonują już skuteczne metody przeciwdziałania przemocy.

„Przykładem jest wprowadzona kilka miesięcy temu możliwość usunięcia sprawcy przemocy z mieszkania bez konieczności wszczynania postępowania karnego. Przyjęcie i wypowiedzenie konwencji nie ma żadnego związku z obowiązywaniem tych przepisów" - stwierdza Komitet.

Organizacje prorodzinne proponują również alternatywę dla Konwencji stambulskiej.

„Wypowiedzeniu Konwencji stambulskiej powinno towarzyszyć rozpoczęcie prac nad nową Konwencją o prawach rodziny. Powinna ona powtórzyć antyprzemocowe postanowienia Konwencji stambulskiej, a rozwiązania uderzające w rodzinę zastąpić normami, które ją wzmacniają" - podkreślają autorzy stanowiska.

Światowy Dzień Walki z Przemocą Wobec Kobiet w PE pod znakiem ideologicznej Konwencji stambulskiej

· W Parlamencie Europejskim miała miejsce debata na temat przemocy wobec kobiet i aktualnej sytuacji w zakresie ratyfikacji genderowej Konwencji stambulskiej.

Sąd po stronie rodziców chorej dziewczynki, fałszywie posądzonych o przemoc

· Sąd Rejonowy w Pabianicach nie zdecydował się na ograniczenie władzy rodzicielskiej rodziców dziewczynki chorej na autyzm dziecięcy.

Określanie płci martwego dziecka tylko na żądanie rodzica, sprzeczne z ustawą

· W aktualnym stanie prawnym rodzice dzieci zmarłych na wczesnym etapie ciąży, których płeć nie mogła została stwierdzona przez lekarza, muszą na własny koszt wykonać badania genetyczne, aby skorzystać z przysługujących im świadczeń pomocowych.

Projekt nowelizacji ustawy antyprzemocowej - właściwe zmiany przy wątpliwościach prawnych

· Rząd opublikował projekt ustawy zmieniającej ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.

· Projekt przewiduje zastąpienie, występującego w tytule i treści ustawy, pojęcia „przemocy w rodzinie” sformułowaniem „przemoc domowa”. Jest to najważniejsza pozytywna zmiana zawarta w projekcie

· Jednym z największych mankamentów projektu jest brak próby poprawienia wątpliwych elementów definicji przemocy domowej – projekt utrwala zatem błędy obecne w obowiązującej ustawie