Marksistowskie korzenie ideologii gender – stanowisko Ordo Iuris dla Parlamentu Europejskiego

Data publikacji: 01.04.2020

Adobe Stock

Pojęcie „gender” stopniowo wypiera pojęcie „płeć” w licznych dokumentach wydawanych przez organizacje międzynarodowe. Tendencja ta budzi ogromne wątpliwości – „gender” jest bowiem terminem o charakterze ideologicznym, zakorzenionym w radykalnych koncepcjach marksizmu. Określeniem tym operuje się również w najważniejszych dokumentach unijnych w zakresie polityki równościowej. Na prośbę Dyrekcji Generalnej ds. Analiz Parlamentarnych Parlamentu Europejskiego Instytut Ordo Iuris przedstawił stanowisko na temat pojęć „gender” i „gender equality”.

WERSJA POLSKA STANOWISKA ORDO IURIS – LINK

WERSJA ANGIELSKA STANOWISKA ORDO IURIS – LINK

Istotą koncepcji gender, zarówno na gruncie nauk społecznych, jak i w dokumentach wydawanych przez międzynarodowe gremia, jest radykalne przekonanie, że istniejące role płciowe oraz różnice między kobietami i mężczyznami miałyby być wynikiem opresji, której ofiarami stały się kobiety na przestrzeni dziejów. Ideologiczny charakter pojęcia „gender” oddaje definicja stworzona przez grupę specjalistów Rady Europy ds. gender mainstreaming,  która wprost stwierdziła, że „gender to nie tylko społecznie skonstruowane definicje kobiety i mężczyzny ale również społecznie skonstruowana definicja relacji pomiędzy płciami, obejmująca nierówną relację władzy skutkującą dominacją mężczyzn i podporządkowaniem kobiet w większości sfer życia”.

Pojęcie „gender” definiuje zatem płeć jako konstrukcję społeczną, ignorując jej biologiczny wymiar. Ponadto, sięga do koncepcji widocznych w doktrynie marksizmu. Różnicą jest zmiana środka ciężkości z walki klas na „odwieczną” walkę płci, którą zakończyć mogłoby jedynie zniesienie różnic między płciami. Pojęcie płci społeczno-kulturowej jest naturalną konsekwencją sposobu myślenia, zgodnie z którym człowiek prawdziwie wolny może być wyłącznie wówczas, gdy zostanie wyzwolony z wszelkich narzuconych mu społecznych norm. W myśl doktryny feministycznej, jedną z tych norm społecznych, jest właśnie pojęcie płci i związanych z nią ról, a rzekomo nierówne stosunki między kobietami i mężczyznami miałyby być jedną z głównych przyczyn domniemanej strukturalnej dyskryminacji kobiet.

Ideologiczny charakter pojęcia „gender”, wyraźnie widoczny zarówno w dokumentach wydawanych przez Komitet ONZ ds. Likwidacji Dyskryminacji Kobiet - CEDAW, jak i w Konwencji stambulskiej, budzi poważne wątpliwości co do zasadności jego stosowania w oficjalnych aktach prawnych. Termin ten jest oparty na błędnych założeniach - społeczne role płciowe nie istnieją bowiem w oderwaniu od płci biologicznej, co sugerowałoby pojęcie „płci społeczno-kulturowej”. Za biologicznym źródłem ludzkiej płciowości przemawiają przede wszystkich współczesne zdobycze nauki, zwłaszcza genetyka. Alarmująca jest również geneza tej koncepcji, która nawiązuje wprost do doktryny marksistowskiej, sprowadzając relacje między kobietami i mężczyznami do odwiecznej walki o władzę.

Pojęcie równości płci w znaczeniu „gender equality” jest również błędnym konstruktem. Nie ma ono zastosowania ani w Konstytucji RP, ani w żadnym innym polskim akcie ustawodawczym. Termin „gender equality”, zdaniem Instytutu Ordo Iuris, powinien być zastąpiony sformułowaniem „równość między kobietami i mężczyznami” lub „równość kobiet i mężczyzn”.

„Określeniem, które powinno być używane w prawie polskim i międzynarodowym jest jednoznaczne i nienacechowane ideologicznie pojęcie płci biologicznej, czyli z angielskiego «sex». Posługiwanie się tym sformułowaniem w żaden sposób nie wyklucza ujmowania ludzkiej płciowości w różnych kontekstach społecznych i kulturowych, co do wpływu których na doświadczenia kobiet i mężczyzn nikt nie ma wątpliwości. Tak jak jednak nie jest możliwe zupełne pominięcie kontekstu społecznego w odnoszeniu się do kobiet i mężczyzn, tak tym bardziej pominięcie biologicznego wymiaru ludzkiej płciowości jest zabiegiem całkowicie błędnym” – zaznacza Magdalena Olek, Zastępca Dyrektora Centrum Prawa Międzynarodowego Ordo Iuris.

20.01.2021

W służbie chorym i potrzebującym – poradnik dla kapelanów służby zdrowia

Obostrzenia związane ze stanem epidemii przeszkodziły wielu pacjentom w swobodnym korzystaniu z opieki duszpasterskiej. W ostatnich miesiącach Instytut Ordo Iuris podejmował interwencje w przypadku utrudniania chorym realizowania ich prawa do posługi kapelana.

19.01.2021

Ratujmy rodaka - petycja do Premiera Wielkiej Brytanii

W ostatnich tygodniach jesteśmy świadkami niesamowitej batalii o życie naszego rodaka - Pana Sławomira. Decyzją brytyjskiego sądu, mężczyzna został pozbawiony pożywienia i nawodnienia, a zatem skazany na śmierć głodową. Polak, który od kilkunastu lat mieszka w Wielkiej Brytanii, doznał poważnego uszkodzenia mózgu, które jest efektem przebytego zawału serca. Jest on jednak świadomy i reaguje na otoczenie. Świadczą o tym relacje jego matki i sióstr, a dowodem jest nagranie ze szpitala, które krąży po portalach społecznościowych.

Norwegia ponownie naruszyła prawo do poszanowania życia rodzinnego. Interwencja Ordo Iuris przed Trybunałem w Strasburgu

Europejski Trybunał Praw Człowieka orzekł, że Norwegia po raz kolejny naruszyła prawa rodziców. Sprawa dotyczyła kobiety, której odebrano córkę ze względu na m.in. częściowo błędnie zdiagnozowane problemy psychiczne. Dziecko przez cztery lata pozostawało w pieczy zastępczej, mimo późniejszej poprawy stanu zdrowia matki i wzrostu jej stopnia dojrzałości. W tej sprawie interweniował Instytut Ordo Iuris, który występował w postępowaniu jako tzw. przyjaciel sądu.

Genderowe plany Komisji Europejskiej. Kolejny kontrowersyjny dokument zapowiadany przez KE

Komisja Europejska nie ustaje w próbach wprowadzenia ideologii gender do unijnego prawa. Na wypadek niepowodzenia planu ratyfikacji kontrowersyjnej Konwencji stambulskiej, zapowiedziała podjęcie działań w celu przyjęcia nowego wiążącego prawa opierającego się na tych samych genderowych założeniach, co Konwencja.