fbpx Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera w sprawie Konwencji stambulskiej | Ordo Iuris

W razie jakichkolwiek żądań, pytań lub wątpliwości co do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych prosimy o kontakt z wyznaczonym przez nas Inspektorem Ochrony Danych pisząc na adres siedziby Fundacji: ul. Zielna 39, 00-108 Warszawa, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub na adres poczty elektronicznej [email protected]

Data publikacji: 30.07.2020

Ordo Iuris

Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie Konwencji stambulskiej i rozpoczęcia prac nad Konwencją o Prawach Rodziny

1. Pragniemy wyrazić poparcie dla zapowiedzianego przez Premiera RP Mateusza Morawieckiego planu skierowania do Trybunału Konstytucyjnego wniosku o zbadanie zgodności przepisów Konwencji stambulskiej z polską Konstytucją. Jednocześnie, będziemy kontynuować rozpoczęte przez nas działania w związku z ogłoszoną 16 lipca inicjatywą obywatelską, której celem jest przyjęcie ustawy upoważniającej polską władzę wykonawczą do wypowiedzenia tej umowy międzynarodowej oraz rozpoczęcie prac nad nową, wolną od ideologii Konwencją o Prawach Rodziny.

2. Liczymy na to, że zapowiedziany wniosek zostanie skierowany do Trybunału bez zbędnej zwłoki, a jego rozpatrzenie nastąpi w możliwie najszybszym terminie. Sprawa Konwencji stambulskiej ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania systemu ochrony praw człowieka w Polsce. Komitet dysponuje gotowym projektem wniosku do TK, w którym w sposób kompleksowy wykazana została niezgodność postanowień Konwencji z gwarancjami leżącymi u podstaw polskiego porządku prawnego, w tym w szczególności z art. 18 (ochrona rodziny i małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny), art. 48 (prawem rodziców do wychowywania dzieci w zgodzie z własnymi przekonaniami) oraz art. 2 (zasada równości obywateli wobec prawa) polskiej Konstytucji.

3. Pragniemy również wyrazić radość z powodu zapowiedzianych przez Premiera oraz Wiceministra Spraw Zagranicznych Pawła Jabłońskiego międzynarodowych działań na rzecz przyjęcia wolnej od ideologii i opartej na wiedzy naukowej umowy międzynarodowej chroniącej rodziny i zapewniającej skuteczne rozwiązania mające na celu walkę z przemocą wobec jej członków. Środowiska obywatelskie działające w ramach Komitetu od lat podkreślają pilną potrzebę stworzenia takiej umowy międzynarodowej, czego potwierdzeniem jest zaproponowany przez nie projekt Konwencji o Prawach Rodziny. W związku z powyższym, chcielibyśmy zadeklarować pełną gotowość do zaangażowania się w prace nad projektem nowej Konwencji.

Anna Kubacka: Cele barcelońskie w znacznej mierze przeczą polityce prorodzinnej

Kilka dni temu wiceminister rodziny i polityki społecznej Barbara Socha z dumą ogłosiła, że „poziom użłobkowienia, czyli poziom dostępności miejsc opieki nad dziećmi do lat 3 wzrósł z 12,5 proc. do prawie 30 proc.” i dodała, że „to oznacza, że osiągnęliśmy już tzw. cele barcelońskie – cele, które wiele lat temu UE wyznaczyła krajom członkowskim na stworzenie warunków i udostępnienie miejsc opieki żłobkowej”. Czy rzeczywiście jest się z czego cieszyć? Czy tzw. cele barcelońskie to rzeczywiście dobry kierunek polityki rodzinnej?

Odmówienie rodzicom możliwości kontaktu z noworodkiem, ogranicza ich prawo do opieki nad dzieckiem

· Polskie prawo dotyczące zasad wykonywania świadczeń zdrowotnych przyznaje szczególną pozycję kobietom w ciąży oraz podczas porodu i połogu.

· Do katalogu praw pacjenta zalicza się również prawo do obecności osoby bliskiej podczas udzielania świadczeń zdrowotnych.

· Osoba udzielająca świadczenia zdrowotnego podczas porodu nie ma podstaw do ograniczenia prawa pacjentki do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej, którą może wykonywać ojciec dziecka.

25.03.2022

Stop wykorzystywaniu wojny do ideologicznych celów. Apel do premiera

· Środowiska proaborcyjne usiłują wykorzystywać kryzys humanitarny wywołany wojną na Ukrainie do realizacji ideologicznych założeń.

· Grupa lewicowych organizacji, takich jak Amnesty International, Ogólnopolski Strajk Kobiet czy International Planned Parenthood Federation wystosowała apel mający na celu zmianę porządków prawnych w krajach Europy Środkowej, w kierunku zwiększenia prawnej możliwości wykonywania aborcji.

Trójka dzieci zostanie z rodzicami. Skuteczna interwencja Ordo Iuris

· Sąd Rejonowy w Kielcach uchylił postanowienie o umieszczeniu w pieczy zastępczej trójki dzieci, w tym dwóch niepełnosprawnych chłopców.