Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera w sprawie Konwencji stambulskiej

Data publikacji: 30.07.2020

Ordo Iuris

Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie Konwencji stambulskiej i rozpoczęcia prac nad Konwencją o Prawach Rodziny

1. Pragniemy wyrazić poparcie dla zapowiedzianego przez Premiera RP Mateusza Morawieckiego planu skierowania do Trybunału Konstytucyjnego wniosku o zbadanie zgodności przepisów Konwencji stambulskiej z polską Konstytucją. Jednocześnie, będziemy kontynuować rozpoczęte przez nas działania w związku z ogłoszoną 16 lipca inicjatywą obywatelską, której celem jest przyjęcie ustawy upoważniającej polską władzę wykonawczą do wypowiedzenia tej umowy międzynarodowej oraz rozpoczęcie prac nad nową, wolną od ideologii Konwencją o Prawach Rodziny.

2. Liczymy na to, że zapowiedziany wniosek zostanie skierowany do Trybunału bez zbędnej zwłoki, a jego rozpatrzenie nastąpi w możliwie najszybszym terminie. Sprawa Konwencji stambulskiej ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania systemu ochrony praw człowieka w Polsce. Komitet dysponuje gotowym projektem wniosku do TK, w którym w sposób kompleksowy wykazana została niezgodność postanowień Konwencji z gwarancjami leżącymi u podstaw polskiego porządku prawnego, w tym w szczególności z art. 18 (ochrona rodziny i małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny), art. 48 (prawem rodziców do wychowywania dzieci w zgodzie z własnymi przekonaniami) oraz art. 2 (zasada równości obywateli wobec prawa) polskiej Konstytucji.

3. Pragniemy również wyrazić radość z powodu zapowiedzianych przez Premiera oraz Wiceministra Spraw Zagranicznych Pawła Jabłońskiego międzynarodowych działań na rzecz przyjęcia wolnej od ideologii i opartej na wiedzy naukowej umowy międzynarodowej chroniącej rodziny i zapewniającej skuteczne rozwiązania mające na celu walkę z przemocą wobec jej członków. Środowiska obywatelskie działające w ramach Komitetu od lat podkreślają pilną potrzebę stworzenia takiej umowy międzynarodowej, czego potwierdzeniem jest zaproponowany przez nie projekt Konwencji o Prawach Rodziny. W związku z powyższym, chcielibyśmy zadeklarować pełną gotowość do zaangażowania się w prace nad projektem nowej Konwencji.

Rodzina z Holandii bezpieczna w Polsce. Ordo Iuris w obronie rodziców niepełnosprawnego chłopca

Sąd Okręgowy w Warszawie nie zgodził się na wydanie holenderskim władzom Ekateriny i Conrada den Hertog – rodziców chłopca z autyzmem, którzy wraz z synem uciekli do Polski. W Holandii dziecko zostało bezpodstawnie odebrane rodzicom, gdy zaczęło wykazywać oznaki zaburzenia rozwojowego. Małżeństwo zdecydowało się na ucieczkę wraz z Martinem do Polski i złożenie wniosku o azyl oraz ochronę prawną. Polski sąd uznał, że w Holandii prawa i wolności rodziców zostały rażąco naruszone.

Transseksualizm z perspektywy zdrowotnej, społecznej i prawnej - raport Ordo Iuris

Zjawisko transseksualizmu wywołuje w ostatnim czasie coraz więcej komentarzy. Zaburzenie to pociąga często za sobą wiele innych problemów natury psychicznej i społecznej. Temu zagadnieniu poświęcony został panel organizowany przez Instytut Ordo Iuris. Wzięli w nim udział eksperci z dziedziny prawa, socjologii i medycyny.

Manipulacje działaczy LGBT. Współautorka fake newsa na temat prorodzinnych samorządów unika sądu

Polskie samorządy, które przyjęły prorodzinne uchwały wciąż stają się obiektem ataków ze strony działaczy LGBT. Instytut Ordo Iuris, w imieniu pomówionych władz lokalnych, złożył pozew przeciwko autorom „Atlasu nienawiści” – publikacji, która fałszywie oskarża samorządy o dyskryminację osób o skłonnościach homoseksualnych. Jedna z działaczek stojących za „Atlasem” utrudnia postępowanie uchylając się od odbioru odpisu pozwu.

Skrajna ideologia zamiast walki z przemocą – analiza Konwencji stambulskiej i dokumentów GREVIO

Konwencja stambulska jest dokumentem, który nieustannie budzi kontrowersje zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Europy. Pod pozorem walki z przemocą, wprowadza wiele radykalnych postulatów ideologii gender. Podobny charakter mają dokumenty wydawane przez GREVIO – komitet monitorujący wykonywanie Konwencji. Akty te m.in.