Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera w sprawie Konwencji stambulskiej

Data publikacji: 30.07.2020

Ordo Iuris

Oświadczenie Komitetu „Tak dla rodziny, nie dla gender” w związku ze stanowiskiem premiera Mateusza Morawieckiego w sprawie Konwencji stambulskiej i rozpoczęcia prac nad Konwencją o Prawach Rodziny

1. Pragniemy wyrazić poparcie dla zapowiedzianego przez Premiera RP Mateusza Morawieckiego planu skierowania do Trybunału Konstytucyjnego wniosku o zbadanie zgodności przepisów Konwencji stambulskiej z polską Konstytucją. Jednocześnie, będziemy kontynuować rozpoczęte przez nas działania w związku z ogłoszoną 16 lipca inicjatywą obywatelską, której celem jest przyjęcie ustawy upoważniającej polską władzę wykonawczą do wypowiedzenia tej umowy międzynarodowej oraz rozpoczęcie prac nad nową, wolną od ideologii Konwencją o Prawach Rodziny.

2. Liczymy na to, że zapowiedziany wniosek zostanie skierowany do Trybunału bez zbędnej zwłoki, a jego rozpatrzenie nastąpi w możliwie najszybszym terminie. Sprawa Konwencji stambulskiej ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania systemu ochrony praw człowieka w Polsce. Komitet dysponuje gotowym projektem wniosku do TK, w którym w sposób kompleksowy wykazana została niezgodność postanowień Konwencji z gwarancjami leżącymi u podstaw polskiego porządku prawnego, w tym w szczególności z art. 18 (ochrona rodziny i małżeństwa jako związku kobiety i mężczyzny), art. 48 (prawem rodziców do wychowywania dzieci w zgodzie z własnymi przekonaniami) oraz art. 2 (zasada równości obywateli wobec prawa) polskiej Konstytucji.

3. Pragniemy również wyrazić radość z powodu zapowiedzianych przez Premiera oraz Wiceministra Spraw Zagranicznych Pawła Jabłońskiego międzynarodowych działań na rzecz przyjęcia wolnej od ideologii i opartej na wiedzy naukowej umowy międzynarodowej chroniącej rodziny i zapewniającej skuteczne rozwiązania mające na celu walkę z przemocą wobec jej członków. Środowiska obywatelskie działające w ramach Komitetu od lat podkreślają pilną potrzebę stworzenia takiej umowy międzynarodowej, czego potwierdzeniem jest zaproponowany przez nie projekt Konwencji o Prawach Rodziny. W związku z powyższym, chcielibyśmy zadeklarować pełną gotowość do zaangażowania się w prace nad projektem nowej Konwencji.

Instytut Ordo Iuris przygotował wniosek w sprawie stwierdzenia sprzeczności genderowej Konwencji stambulskiej z Konstytucją

Postanowienia Konwencji stambulskiej rodzą zasadnicze wątpliwości odnoszące się do jej zgodności z polską Konstytucją. Kreują one zobowiązania dla organów Rzeczypospolitej Polskiej konkurencyjne względem obowiązujących norm Konstytucji, a zarazem z nimi sprzeczne. Eksperci Ordo Iuris przygotowali wniosek na potrzebę ewentualnego postępowania przed Trybunałem Konstytucyjnym, dotyczącego stwierdzenia niekonstytucyjności Konwencji stambulskiej.

Stanowisko Centrum Nauk Społecznych i Bioetyki Instytutu Ordo Iuris ws. "konwencji stambulskiej”

Stanowisko Centrum Nauk Społecznych i Bioetyki Instytutu na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris w sprawie badań społecznych potencjalnie zafałszowujących obraz poglądów opinii publicznej i debatę społeczną wokół wypowiedzenia tzw. „konwencji stambulskiej”

Naruszenie prawa przy ratyfikacji Konwencji stambulskiej. Błędne tłumaczenie ideologicznego dokumentu

W ostatnich dniach żywo dyskutowana jest kwestia możliwości wypowiedzenia przez Polskę Konwencji stambulskiej. Dokument ten, pod pozorem walki z przemocą wobec kobiet, zawiera szereg postanowień o ideologicznym charakterze.

Stanowisko Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej "Tak dla rodziny, nie dla gender" w sprawie nieprawdziwych informacji na temat inicjatywy

Niektóre media, w tym „Gazeta Wyborcza", podały nieprawdziwe informacje na temat treści obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej „Tak dla rodziny, nie dla gender”. Jej celem jest wypowiedzenie przez Polskę ideologicznej Konwencji stambulskiej. Organizacje zrzeszone w Komitecie Inicjatywy Ustawodawczej wydały stanowisko na ten temat.