Ważne propozycje wymagające korekty - stanowisko kilkudziesięciu organizacji na temat projektu nowelizacji prawa oświatowego

Data publikacji: 21.08.2020

Adobe Stock

Kwestie związane z prawem rodziców do wpływania na edukację ich dzieci w szkołach wywołują wiele komentarzy. Prezydent Andrzej Duda przedstawił projekt ustawy o zmianie ustawy Prawo oświatowe dotyczący tego zagadnienia. Instytut Ordo Iuris, wraz z kilkudziesięcioma innymi organizacjami społecznymi, przygotował analizę i stanowisko na temat proponowanej nowelizacji. Ich autorzy podkreślają słuszność kierunku zmian w celu zagwarantowania rodzicom ich konstytucyjnego prawa do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Zaznaczają jednocześnie potrzeby korekty niektórych rozwiązań przedstawionych w projekcie.

PRZECZYTAJ STANOWISKO - LINK

PRZECZYTAJ ANALIZĘ - LINK

„Jako grupa organizacji odnoszących się do wartości takich jak rodzina, wolność, czy patriotyzm, z nadzieją i życzliwością przyjmujemy podjętą przez Prezydenta RP inicjatywę mającą zmierzać do pełniejszego zagwarantowania wszystkim rodzicom możliwości współdecydowania o rodzajach, treści oraz sposobie prowadzenia zajęć dodatkowych, organizowanych w szkołach lub placówkach oświatowych przez stowarzyszenia" - piszą autorzy stanowiska.

Podkreślają oni jednak konieczność skorygowania niektórych propozycji nowelizacji. Za problematyczną uznają konieczność składania przez działające w szkole organizacje zewnętrzne prospektu informacji wychowawczej, niezależnie od tematyki prowadzonych zajęć.

„Uważamy, że obowiązek składania prospektów informacji wychowawczej powinien zostać ograniczony jedynie do działalności dotykającej newralgicznych, wrażliwych kwestii wychowawczych, zwłaszcza takich, które wykraczają poza przyjęte podstawy programowe nauczania. Pozostałe aktywności, takie jak zajęcia plastyczne, sportowe, nauka gry w szachy czy tańca, warsztaty ekonomiczne i inne, powinny pozostać wyłączone z tego obowiązku. Pozwoli to uniknąć pracy administracyjnej tam, gdzie nie jest ona konieczna" - zaznaczają przedstawiciele organizacji prorodzinnych.

Autorzy stanowiska zauważają również, że w projekcie użyto nieprecyzyjnego stwierdzenia „inne organizacje”.

„W praktyce, przez «inne organizacje» rozumie się wyłącznie fundacje lub grupy nieformalne, co prowadzi do wyjęcia spod obowiązków przewidzianych w art. 86 Prawa oświatowego ofert składanych przez podmioty komercyjne i publiczne (w tym również  samorządowe i państwowe)" - podkreślono w stanowisku.

Przedstawiciele organizacji podpisani pod stanowiskiem zwracają też uwagę na negatywne konsekwencje, jakie może nieść za sobą zniesienie obowiązku zasięgnięcia przez dyrektora szkoły opinii rady rodziców i zastąpienia go wymogiem zgody większości rodziców.

„Takie rozwiązanie nie tylko odbiera najważniejszą kompetencję radzie rodziców ale także podważa znaczenie indywidualnej decyzji rodziców co do uczestniczenia dziecka w zajęciach dodatkowych. Przyjęcie tej propozycji stanowiłoby de facto zakwestionowanie indywidualnego charakteru tego uprawnienia i zastąpienie go mechanizmem głosowania a więc decyzją większości" - czytamy.

Stanowisko poparły 52 organizacje zrzeszone w Konfederacji Inicjatyw Pozarządowych Rzeczpospolitej oraz m.in. Fundacja Życie i Rodzina, Fundacja Mamy i Taty czy Chrześcijański Kongres Społeczny.

Działalność Instytutu

13.04.2021

AGORA zwleka z udostępnieniem informacji publicznej. Skarga Ordo Iuris do WSA

Instytut Ordo Iuris złożył skargę na bezczynność spółki AGORA S.A. Sprawa dotyczy zignorowania przez spółkę wniosku o udostępnienie informacji publicznej na temat wykonywania przez nią zadań publicznych. W przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia przez Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, AGORA S.A.

09.04.2021

"Rząd będzie dążył do określenia ram funkcjonowania serwisów społecznościowych" - odpowiedź KPRM dla Ordo Iuris

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów przekazała odpowiedź na apel Instytutu Ordo Iuris i Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich dotyczący walki z cenzurą w Internecie. Petycja i raport na ten temat zostały złożone w KPRM w styczniu tego roku. Rząd zapewnia, że podejmie działania mające na celu wprowadzenie odpowiednich regulacji mających ograniczyć cenzurowanie treści przez platformy społecznościowe.

- Swobodne wyrażanie swoich poglądów jest podstawową wartością demokratycznej Polski - podkreśla Kancelaria.

Ponad 100 mln dolarów na propagowanie ideologii gender. ONZ pracuje nad „strategią feministyczną”

Na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych doszło do kolejnej próby przeforsowania do międzynarodowego dyskursu takich pojęć jak prawa reprodukcyjne i seksualne, edukacja seksualna czy prawo do aborcji. W Meksyku odbyła się pierwsza część przełożonego z powodu pandemii Generation Equality Forum. Celem wydarzenia było m.in. opracowanie „strategii feministycznej”. Organizatorzy zobowiązali się do przekazania co najmniej 100 mln dolarów na propagowanie ideologii gender i walkę ze „stereotypami genderowymi”.

Edukacja

08.04.2021

Konkurs na zajęcia z „edukacji antydyskryminacyjnej” w Poznaniu zorganizowany z naruszeniem przepisów

W poznańskich szkołach realizowane mają być dodatkowe zajęcia edukacyjne „z obszaru przeciwdziałania wykluczeniu i dyskryminacji”. Inicjowanie i koordynowanie przez miasto Poznań działań z zakresu edukacji antydyskryminacyjnej jest nie do pogodzenia z rolą jednostki samorządu terytorialnego w systemie oświaty. Dodatkowo, zarządzenie Dyrektora Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania, w oparciu o które zajęcia te mają być realizowane, jest niezgodne z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa.