Informujemy, że Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane przez Fundację Instytut na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris z siedzibą w Warszawie przy ul. Górnośląskiej 20/6, kod pocztowy 00-484 (administrator danych) w ramach utrzymywania stałego kontaktu z naszą Fundacją w związku z jej celami statutowymi, w szczególności poprzez informowanie o organizowanych akcjach społecznych. Podstawę prawną przetwarzania danych osobowych stanowi art. 6 ust. 1 lit. f rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

W razie jakichkolwiek żądań, pytań lub wątpliwości co do przetwarzania Pani/Pana danych osobowych prosimy o kontakt z wyznaczonym przez nas Inspektorem Ochrony Danych pisząc na adres siedziby Fundacji: ul. Górnośląska 20/6, 00-484 Warszawa, z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” lub na adres poczty elektronicznej iod@ordoiuris.pl

Stanowisko Ordo Iuris dla Sądu Najwyższego w sprawie drukarza z Łodzi

Data publikacji: 06.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

Prawnicy Instytutu na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris wnieśli do Sądu Najwyższego odpowiedź na kasację Prokuratora Generalnego w sprawie drukarza z Łodzi. Stanowisko Ordo Iuris wspiera argumentację Prokuratora Generalnego i dowodzi, że działanie Adama J. wpisywało się w gwarantowaną konstytucyjnie wolność działalności gospodarczej oraz wolność sumienia.

Prokurator Generalny w dniu 14 września 2017 r. skierował do Sądu Najwyższego kasację od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi, który utrzymał w mocy orzeczenie Sądu Rejonowego dla Łodzi-Widzewa uznającego winę drukarza, odmawiającego wykonania materiału promocyjnego dla jednej z organizacji LGBT. Prokurator Generalny w swojej skardze słusznie wskazał na rażące naruszenie przez Sąd Okręgowy przepisów proceduralnych poprzez nierozpoznanie szeregu zarzutów zawartych w apelacjach obrońcy i prokuratora oraz argumentów, które strony przedłożyły w celu wykazania niesłuszności wyroku sądu pierwszej instancji.

Instytut Ordo Iuris w obszernej argumentacji przedstawionej Sądowi Najwyższemu, uzupełniającej stanowisko Prokuratora Generalnego, podkreśla, że Sąd Okręgowy wadliwie uznał, że do stwierdzenia wykroczenia z art. 138 kodeksu wykroczeń nie jest konieczne uprzednie zawarcie przez przedsiębiorcę umowy na świadczenie usługi, a jedynie publiczne jego zaoferowanie. Sprowadza to – w ocenie prawników Ordo Iuris –przedsiębiorcę do podmiotu, który ma obowiązek świadczenia usługi na rzecz każdego kontrahenta (nawet osoby prawnej, np. spółki), która chce skorzystać z jego usług (np. poligraficznych, przewozu, sprzedaży).

Taka interpretacja przekreśla w sposób oczywisty wolność działalności gospodarczej, będącej fundamentem ustroju ekonomicznego Rzeczypospolitej Polskiej. Jednocześnie, jak zauważają prawnicy Ordo Iuris, drukarz z uwagi na chęć uniknięcia konieczności przyczynienia się do promocji ideologii godzącej w jego wartości religijnej i sumienie, miał możliwość odmowy zawarcia z Fundacją LGBT umowy na druk materiału promocyjnego, bowiem korzystał w tym zakresie z gwarantowanej i bezpośrednio stosowanej wolności sumienia, określonej w art. 53 ust. 1 Konstytucji.

- To dobrze, że sprawą drukarza w Łodzi finalnie zajmie się Sąd Najwyższy. Postępowanie to dotyczy bowiem jednych z najistotniejszy wolności poręczonych w polskiej konstytucji: wolności działalności gospodarczej, a także wolności sumienia. Coraz częściej współcześnie dochodzi do grożenia polskim przedsiębiorcom konsekwencjami z art. 138 kodeksu wykroczeń tylko i wyłącznie za to, że odmówili zaangażowania w określony i radykalny projekt ideologiczny. – powiedział adw. Bartosz Lewandowski, prawnik Ordo Iuris, obrońca Adama J.

Termin rozprawy przed Sądem Najwyższym, w sprawie o sygn. II KK 333/17 nie jest jeszcze wyznaczony.

Z ramienia Instytutu Ordo Iuris obrońcami obwinionego są adw. Bartosz Lewandowski oraz adw. Jerzy Kwaśniewski.

Które samorządy wspierają środowiska LGBT? – konferencja prasowa Ordo Iuris

W związku ze zbliżającymi się wyborami samorządowymi coraz więcej wyborców interesuje się tym, na co samorządy przeznaczają środki publiczne. W wielu regionach, m.in. na Pomorzu, Mazowszu, czy w Małopolsce władze na wiele sposobów wspierały środowiska LGBT. Instytut Ordo Iuris przygotował analizę tego tematu, która została zaprezentowana na briefingu prasowym.

POBIERZ ANALIZĘ

Nakaz wyświetlania ,,Kleru” w kinach? Ordo Iuris pyta Rzecznika Praw Obywatelskich

Instytut Ordo Iuris interweniował u Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara w sprawie pisma, które w zeszłym tygodniu wysłał on do Prezydenta Ostrołęki. Rzecznik domaga się wyjaśnień, dlaczego w tamtejszym kinie nie jest wyświetlany film ,,Kler” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego, co jego zdaniem narusza rzekomo Konstytucję RP.

Ordo Iuris dementuje mity o dyskryminacji środowisk LGBT w Polsce

Rada Europy przeprowadziła międzynarodowy monitoring nad wdrażaniem rekomendacji zawartych w zaleceniach Komitetu Ministrów Rady Europy z 2010 w zakresie środków zwalczania dyskryminacji opartej na orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej. Instytut Ordo Iuris wysłał do Rady Europy Uwagi, opisując stan wdrożenia poszczególnych rekomendacji w Polsce.

Działalność Instytutu

10.08.2018

Sąd Najwyższy nie dochował procedur? – analiza Ordo Iuris ws. pytań do TSUE

W ostatnich dniach Sąd Najwyższy skierował do Trybunału Sprawiedliwości UE pięć pytań prejudycjalnych. Dotyczą one zasady nieusuwalności sędziów, możliwości orzekania przez tych, którzy skończyli 65 lat, zagadnienia dyskryminacji ze względu na wiek oraz obowiązków SN odnośnie stosowania środków zabezpieczających. Instytut Ordo Iuris przygotował analizę w tej sprawie.