Stanowisko Ordo Iuris dla Sądu Najwyższego w sprawie drukarza z Łodzi

Data publikacji: 06.10.2017

materiały prasowe Ordo Iuris

Prawnicy Instytutu na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris wnieśli do Sądu Najwyższego odpowiedź na kasację Prokuratora Generalnego w sprawie drukarza z Łodzi. Stanowisko Ordo Iuris wspiera argumentację Prokuratora Generalnego i dowodzi, że działanie Adama J. wpisywało się w gwarantowaną konstytucyjnie wolność działalności gospodarczej oraz wolność sumienia.

Prokurator Generalny w dniu 14 września 2017 r. skierował do Sądu Najwyższego kasację od wyroku Sądu Okręgowego w Łodzi, który utrzymał w mocy orzeczenie Sądu Rejonowego dla Łodzi-Widzewa uznającego winę drukarza, odmawiającego wykonania materiału promocyjnego dla jednej z organizacji LGBT. Prokurator Generalny w swojej skardze słusznie wskazał na rażące naruszenie przez Sąd Okręgowy przepisów proceduralnych poprzez nierozpoznanie szeregu zarzutów zawartych w apelacjach obrońcy i prokuratora oraz argumentów, które strony przedłożyły w celu wykazania niesłuszności wyroku sądu pierwszej instancji.

Instytut Ordo Iuris w obszernej argumentacji przedstawionej Sądowi Najwyższemu, uzupełniającej stanowisko Prokuratora Generalnego, podkreśla, że Sąd Okręgowy wadliwie uznał, że do stwierdzenia wykroczenia z art. 138 kodeksu wykroczeń nie jest konieczne uprzednie zawarcie przez przedsiębiorcę umowy na świadczenie usługi, a jedynie publiczne jego zaoferowanie. Sprowadza to – w ocenie prawników Ordo Iuris –przedsiębiorcę do podmiotu, który ma obowiązek świadczenia usługi na rzecz każdego kontrahenta (nawet osoby prawnej, np. spółki), która chce skorzystać z jego usług (np. poligraficznych, przewozu, sprzedaży).

Taka interpretacja przekreśla w sposób oczywisty wolność działalności gospodarczej, będącej fundamentem ustroju ekonomicznego Rzeczypospolitej Polskiej. Jednocześnie, jak zauważają prawnicy Ordo Iuris, drukarz z uwagi na chęć uniknięcia konieczności przyczynienia się do promocji ideologii godzącej w jego wartości religijnej i sumienie, miał możliwość odmowy zawarcia z Fundacją LGBT umowy na druk materiału promocyjnego, bowiem korzystał w tym zakresie z gwarantowanej i bezpośrednio stosowanej wolności sumienia, określonej w art. 53 ust. 1 Konstytucji.

- To dobrze, że sprawą drukarza w Łodzi finalnie zajmie się Sąd Najwyższy. Postępowanie to dotyczy bowiem jednych z najistotniejszy wolności poręczonych w polskiej konstytucji: wolności działalności gospodarczej, a także wolności sumienia. Coraz częściej współcześnie dochodzi do grożenia polskim przedsiębiorcom konsekwencjami z art. 138 kodeksu wykroczeń tylko i wyłącznie za to, że odmówili zaangażowania w określony i radykalny projekt ideologiczny. – powiedział adw. Bartosz Lewandowski, prawnik Ordo Iuris, obrońca Adama J.

Termin rozprawy przed Sądem Najwyższym, w sprawie o sygn. II KK 333/17 nie jest jeszcze wyznaczony.

Z ramienia Instytutu Ordo Iuris obrońcami obwinionego są adw. Bartosz Lewandowski oraz adw. Jerzy Kwaśniewski.

Adam Bodnar się myli. Uchwały samorządów wyrażające „sprzeciw wobec ideologii LGBT” są zgodne z prawem

Kolejne samorządy przyjmują uchwały w których sprzeciwiają się kontrowersyjnemu i będącemu przedmiotem ożywionej debaty publicznej zestawowi poglądów na ludzką płciowość, seksualność, małżeństwo i rodzinę (zwanego hasłowo „ideologią LGBT”). Wbrew twierdzeniom Rzecznika Praw Obywatelskich, który zapowiedział ich zaskarżenie, uchwały są zgodne z zasadą praworządności i nie są dyskryminujące. Instytut Ordo Iuris wykazuje to w swojej opinii.

Co ukrywa prezydent Warszawy? Rodzice chcą mieć głos - nagranie z konferencji prasowej

Warszawski ratusz nie udziela odpowiedzi na pytania kierowane przez Instytut Ordo Iuris w sprawie programu, kosztu i formy prawnej zajęć tzw. edukacji seksualnej, których wprowadzenie zapowiedział prezydent Rafał Trzaskowski. Władze miasta minęły się także z prawdą twierdząc, że za opracowanie programu zajęć i przeszkolenie nauczycieli odpowiedzialne jest Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń. Instytut przeprowadził zbiórkę podpisów w sprawie zorganizowania konsultacji społecznych dotyczących edukacji seksualnej.

Edukacja

08.08.2019

Warszawski ratusz przekazuje nieprawdziwe informacje - Ordo Iuris żąda wyjaśnień

Zgodnie z treścią Deklaracji LGBT+, której wprowadzenie zapowiedział prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski, w stołecznych szkołach prowadzona ma być edukacja seksualna według kontrowersyjnych wytycznych WHO. Warszawski ratusz konsekwentnie nie udziela informacji dotyczących kosztu, programu i formy prawnej tych zajęć przedłużając czas odpowiedzi na formułowane przez Instytut Ordo Iuris pytania.

Wolność Sumienia

31.07.2019

Ruch LGBT ponownie obraża uczucia religijne. Ordo Iuris zawiadamia prokuraturę

Jedna z wrocławskich aktywistek wspierająca ruch LGBT zamieściła w mediach społecznościowych nagranie, w którym zaprezentowała figurkę Matki Boskiej wykonaną celowo w taki sposób, aby przypominała żeński narząd płciowy. Wizerunek Maryi został przedstawiony w sposób obsceniczny i znieważony (m.in. poprzez nazwanie go „C***maryjką”), co obraziło uczucia religijne szeregu osób, a tym samym wypełniło znamiona przestępstwa z art. 196 KK.